Monday, September 25, 2006

Sanat Güneşimiz; Zeki Müren


Merhum Zeki Müren şüphesiz Türkiye'nin gelmiş geçmiş en büyük müzisyenlerindendi. Benzersiz yorumu, kibarlığı ve ışıl ışıl giysileri içinde cennet kuşunu andıran görünüşü ile o, yaşadığı süre hep bir duayen muamelesi gördü. Zeki Müren'e beslenen sevgi kendisi gibi efsanevi idi. 60lı yıllarda Zeki Müren'in anında satılan açık hava konserlerine bilet bulamayanlar, muhakkak bir ağaca veya duvara tırmanır, bu tırmanışın getirdiği tehlikeleri göze alırdı, fakat Zeki Müren konserlerini kaçırmazlardı. Bu kadar çok sevilirdi Zeki Müren.

1996 yılında 65 yaşında iken hayata veda eden ünlü sanatçı, servetinin büyük bir bölümünü şehit aileleri vakfına bıraktı. O, büyük bir vatanseverdi ve ülkesi de büyük bir Zeki Müren hayranıydı - bu karşılıklı sevgi seli günümüze kadar değişmedi. Son zamanlarda tanınmış müzisyen ve besteci Özdemir Erdoğan'ın Zeki Müren'i lekeleme çalışmaları da bu nedenden dolayı herkesi şaşırttı. Erdoğan'ın Zeki Müren için söylediği ağır sözler aslında bilinen şeyler olsa bile sadece kendisine zarar verdi, fakat Müren'e beslenen sevgiyi zedelemeye yetmedi.
1931 doğumlu Zeki Müren eşcinseldi. Zeki Müren 60lı yıllarda etek giyerek, uzun tırnakları ojeli ve gözleri dudakları makyajlı olarak sahneye çıkardı. Koyu renkteki saçları da İstanbul'lu sosyete kadınlarınınki gibi sarıya boyatılmış olarak.

Türkiye, sevgili müzisyeninin cinsel tercihine karışmıyor ve bunu bir sorun haline getirmiyordu. Bu cömertliğin nedeni belki de büyük sanatçının homoseksüelliğini doğrudan doğruya açıklamayıp, sadece ima yoluyla belli etmesine bağlıydı. Aslında bütün gerçekleri ortaya koyan sahne kıyafetinden hariç, kamuoyu Zeki Müren'in özel hayatındaki detaylardan haberdar olmuyordu. Basın ile sanatçının arasında yaşanan 'gentlemen agreement' bunun başnedeni olsa gerek. Böylece ölümüne kadar Türk halkının zihniyetinde Zeki Müren, büyük bir sanatçı olarak ve homoseksüaliteden sadece ince bir "iz" bırakmış olarak yaşadı ve yaşamaya devam edecek.

Pop sanatçısı Tarkan'da cinsel tercihini Zeki Müren gibi kamuoyundan uzak tutup ima yoluyla belli etmeye çalışmak istese de buna pek muvaffak olamadı. Medyanın eline geçen sanatçının erkeklerle sarmaş dolaş çektirdiği fotoğrafları ve ardından çıkan yazılar, Tarkan'ın üzerinde öyle bir baskı oluşturmuştu ki, sanatçı Amerika'ya göç etmeyi düşünüyordu. Tarkan bu zor günleri ancak büyük hayran kitlesinin desteği ile atlatabildi. Çünkü onlar için önemli olan pop yıldızının cinsel tercihi değil, sadece müziği ve bu alandaki başarısıydı.

No comments: